Slik ble Eurocamp 2024

Bro over Donau i Budapest

Årets definitive høydepunkt for Royal Rangers Nesodden var Eurocamp 2024 som ble arrangert i Ungarn i juli. Seks av de eldste speiderene med fire ledere deltok på leiren som samlet over 7.000 speidere fra 24 ulike nasjoner.

Leiren lå på et enormt jorde, en halvtimes kjøretur fra Budapest. Med stekende sol og godt humør var det duket for en uke med minneverdige opplevelser.

Den norske leiren på Eurocamp som besto av 72 speidere fra henholdsvis Alvdal, Askim, Haugesund og Harestua, i tillegg til Nesodden, utmerket seg med sine kreative konstruksjoner av stokker surret sammen til gapahuker og langbord, i motsetning til de fleste andre nasjoner som rullet ut sine massive ferdigtelt og oppslagbare benker. Dermed var det gjennom hele uken en stadig strøm av nysgjerrige speidere fra alle kanter av Europa som ville besøke «vikingene» fra nord.

Spekket med aktiviteter

Programmet var spekket med aktiviteter gjennom hele uken. Presis kl. 08:00 hver morgen var det fanfare, flaggheising og nasjonalsang akkompagnert av trompet. Etter frokost var det tid for å samle den norske gjengen til felles andakt før speiderne deltok på ulike workshops og sportsaktiviteter. Nesodden var som vanlig mest ivrig på «ringo», et spill som foregår på en volleyballbane, men der ballen er byttet ut med ringer. Laget fra Nesodden nådde helt til sluttspillet der de til slutt ble slått ut av noen umulige tsjekkere i over 30 graders varme. Da passet det bra å kunne kjøle seg ned i en lunken innsjø som lå ikke langt fra campen.

Takket være glimrende organisering fra det ungarske vertskapet gikk matutdeling, sportsarrangementer, doavvikling, dusjing og sceneunderholdning for seg uten problemer i det som utviklet seg til å bli en velfungerende liten by der ute på den ungarske landsbygda. Her var mange som fikk prøvd seg på engelsk for å kommunisere med nye speidervenner. Heldigvis var det lett å knytte bånd til likesinnede Royal Rangers-speidere med samme verdigrunnlag med mottoet: «Det du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du også gjøre mot dem!»

Underholdning og lovsang

Hver kveld samlet alle de 7.000 speiderne seg på en gigantisk tribune som var bygget opp foran en scene for felles underholdning, med lovsang og ulike typer musikalske innslag. Det var som å være på konsert og fotballkamp på samme tid, med «bølgen» som gikk på tribunen og musikk som dundret fra lydanlegget til hoppende og dansende barn og unge til langt etter solnedgang.

En populær tradisjon på internasjonale speiderleire er å bytte speiderskjerf. Ettersom det var relativt få nordmenn på campen i forhold til de andre nasjonene sto det norske skjerfet høyt i kurs. Dermed var det enkelt å få byttet til seg fargerike skjerf fra ulike nasjoner, som en gest som symboliserte at man setter pris på hverandre i et felles speiderbroderskap.

Tur til Budapest

Den siste dagen før avreise dro speiderne fra Nesodden på utflukt til Budapest. Med vandring gjennom byen på såre føtter etter en lang uke, fikk de med seg litt historie, kultur og en etterlengtet hamburger, i det som en gang var sentrum av Europa som del av habsburgernes Østerrike-Ungarn-imperium.

Med sekken full av nye skjerf, føttene fulle av gnagsår, og hjertet fullt av gode minner og nye vennskap var det mange inntrykk å fordøye på flyturen hjem. Så er det fire lange år med forberedelser og forventninger til neste Eurocamp som går av stabelen i Spania i 2028, der årets deltakere en dag skal være de nye lederne for nye generasjoner av Royal Rangers speidere fra Nesodden.

Takk!

Speiderne vil til slutt takke Pinsekirken på Nesodden som støttet speiderkaféen og Kiwanis Nesodden samt alle som skiftet til sommerdekk på den store «dekkskiftedugnaden» ved Pinsekirken. Takk til alle dere som bidro til å sende en gjeng Royal Rangers-speidere på Eurocamp 2024. Slik ble verden til et litt bedre sted der unge mennesker kan møtes på tvers av landegrenser i et meningsfullt fellesskap.

Bildegalleri

  • Jernbanestasjon i Budapest
  • Die Bibel
  • Speidere stående i rekke
  • Speidere sittende langs et bord for et måltid
  • Speidere stående i en stor ring synger
  • Speider med mange halstørkler samlet fra flere land
  • Mange hundre speidere sitter på et stadion, solnedgang i horisonten bak skyer
  • Konsert på en opplyst scene i kveldsmørket