Sommerleir med tur til Håøya

Fotballkamp

Torsdag formiddag 8. august stod 10 forventningsfulle jenter fra Romania på brygga i Sætre for å ta båt ut til Håøya. De hadde grugledet seg, for om bord i båt hadde de aldri vært før.

De ble hentet av to snekker fra Nesodden med Bjørn Egil og Alf som «kapteiner». Sammen med jentene var ekteparet Roxana og Marius fra Romania og Caroline, Marius og Debbi fra Europa i Fokus.

På himmelen var det svak sol og skyer, men sola kom sterkere utover dagen. Det var sommertemperatur og noe vind fra sør. Båtene ble fylt opp og turen over fjorden var en opplevelse for dem. På brygga i Tåjebukta på Håøya ble de møtt av både barn, ungdommer og godt voksne fra Nesodden,18 tilsammen.

Etter velkomsthilsen, presentasjon og informasjon beveget vi oss inn på øya hvor gresslettene er. Der ble det fotballspill sammen med de norske ungdommene. Det var ingen tvil om at jentene hadde sparket fotball før. At noen hadde på kjole var ingen hindring. Andre spilte kubb, boccia m.m. Da det ble varmt i sola gikk turen ned til stranda og sjøen for å kjøle seg ned med et bad. Både store og små var uti, og selv om ikke de rumenske jentene var svømmedyktige var det fint å komme ut i vannet for å ta en dukkert. Vi så at jentene storkoste seg.

Så var det tid for grilling. Håøya er et unikt sted! Utover gressletta, og andre steder på øya, står flere griller med piknikbord ved siden av. Så det var bare å ta på grillkull og tenne opp. Medbrakt mat smakte fortreffelig. Etterpå ble det en samling rundt bordene hvor vi norske og de fra Romania sang på hvert vårt språk etterfulgt av informasjon fra Marius og Roxana om arbeidet de driver og fremtidstanker de har.

Marius og Roxana forteller

Historien deres startet i 2006 da de ønsket å starte et hjelpearbeid. De hadde i utgangspunktet ingen penger å starte arbeidet med, og myndighetene krevde masse penger for at de skulle få lov å starte et slikt arbeid. Men som ved et under fikk de kjøpe et hjelpearbeid for 40 euro. Dette hjelpearbeidet hadde vært åpent i mange år fra før, men skulle nå selges videre. De startet med fengselsarbeid. Mange der kom fra foreldreløse hjem, ødelagte hjem og mange kom fra rom-samfunnet. De startet så å jobbe med de hjemløse rundt togstasjonen. Videre gikk de til barnehjemmene da de fleste foreldreløse i fengselet kom derfra. Til kirka deres kom en gruppe med barn og de begynte å jobbe for disse. Noen av dem var nå med på tur til Norge og Håøya! De startet opp skole, og for mange var det første møtet med skolen. Mange har lav selvtillit, stoler ikke på seg selv og sine evner. Dette er det viktig at de lærer, de trenger mot!

Marius og Roxana tilbyr også annen praktisk hjelp for barna, som hårklipp, klesvask, utdeling av mat osv. Men mest av alt trenger barna å bli elsket og vist omsorg. Da vil de også lære å elske og vise omsorg for andre.

Fremtidstanker

For fremtiden var det to ting de hadde i tankene. Det ene var at de ønsket å gjøre noe for kvinnene i fengselet, og det andre var å jobbe for barn med autisme. Dette vil vi komme tilbake til i kommende numre av Opptur. De ber om at dører skal åpne seg, og at de skal få være til velsignelse for dem som trenger dem. Mens vi til slutt stod i ring og holdt hverandre i hendene og sang, ble vi dynket med en liten regnskur, den eneste i løpet av dagen.

Glede og takknemlighet

Da klokka nærmet seg 15 trakk alle mot båtene i Tåjebukta. Mange av jentene satt på dekk tilbake til Sætre og virkelig koste seg på båtturen. De hadde hatt en uforglemmelig opplevelse på den vakre Håøya og gav uttrykk for stor takknemlighet. Vi som hadde vært sammen med dem, var ikke mindre glade og takknemlige for å være sammen med disse flotte jentene, Roxana og Marius, og for å kunne gi dem denne opplevelsen. Barna lever under svært fattige forhold i Romania og turen til Norge blir garantert et minne for livet.