Trialklubben på Nesodden

Nesodden Trial Klubb. Foto: Carina Endresen Graneng

Har du noen gang gått på tur i skogen bak Alværn ungdomsskole og undret deg over hvorfor det er planta flere svære hjul i skogbunnen?

Eller kanskje du har stoppet opp nysgjerrig utenfor den røde hytta ved parkeringsplassen like ved, og undersøkt hvem som holder til der? Da fant du kanskje ut at her, i Alværnskogen, holder Nesoddens trialklubb til. Denne flergenerasjonelle gjengen møtes nemlig to ganger i uka for å leke seg i skogen på de tøffe trial-syklene sine.

Hva er egentlig trial?

En onsdag sent i august måned får jeg og min mor muligheten til å besøke klubben for å høre om hvem de er, og hva de driver med. Det var mye som måtte fortelles. Til å begynne med får vi bli med Anders Dammyr, en av trial-klubbens oppstartere, inn i det røde klubbhuset for en innføring i trial.

– Denne motorsporten startet opp i England i 1920-årene, begynner Dammyr.

05 Bilde 5. Syklene Er Spesialbygget For å Tåle Kjøring I Røft Terreng.
Syklene er spesialbygget for å tåle kjøring i røft terreng.

– Til å begynne med bygde man om motorsykler slik at de passet til terrengkjøring. Etter hvert ble det mer vanlig med spesialbygde trialsykler. Poenget med trial er å kjøre gjennom en gitt løype uten å sette føttene i bakken. I konkurransen er det om å gjøre å ha færrest mulige fotavtrykk i bakken, holde seg innenfor gitt tidsrom og holde seg på løypa. Den som klarer dette best, vinner. I trial er det hele tiden nye utfordringer tilpasset ditt nivå. Løypene lages i alle vanskelighetsgrader. På konkurranser er det gjerne 15 ulike løyper du skal gjennom. Før du kjører en løype får du en kort innføring i hvordan løypen går. Deretter er memorering en viktig ferdighet for å huske hvor utfordringene i løypen befinner seg.

Da trial kom til Nesodden

Denne motorsporten startet altså opp i England, og nå har vi det her på Nesodden. Anders Dammyr kan fortelle at da han var ung fantes det et fabelaktig tilbud på Nesodden. Tilbudet kom fra noen engasjerte utekontakter som var lei av at ungdommen hang rundt ved Tangensenteret. For å aktivisere ungdommene stilte de seg frivillige til å skysse dem over til Hvervenbukta der de kunne kjøre trial. Snart var det en stabil gjeng som stadig ble kjørt til andre siden av Bunnefjorden for å kjøre trial. «Team Birre Bever» kalte de seg. Denne gjengen var bakgrunnen for at Nesodden fikk sin egen trialklubb i 1987.

Hva skjer på Nesodden?

Årene har gått siden 1987. I klubbhuset står det to gulløkser som vitner om år med mye aktivitet. Inskripsjonen på trofeene røper at klubben i to omganger har blitt kåret til Norges beste arrangør av trialkonkurranser.

Når intervjuet med Dammyr er til ende, får vi bli med ut i skogen. Her blinker ettermiddagssolen gjennom trærne og overalt rundt oss danser det sykler. Det sykles over hauger og dumper. Klubbmedlemmene hopper og trikser, kjører gjennom bekken, ned bratte bakker og over veltede trestammer. Det ser befriende, tøft og veldig artig ut. Til denne skildringen passer det å sitere Kenneth Hunskår, trial-klubbens nåværende leder: – Det er noe med det å sette seg på sykkelen etter en mentalt krevende arbeidshverdag. På sykkelen er det ikke rom for å tenke på mer enn akkurat her og akkurat nå. Hvordan løse denne utfordringen i denne løypa. Og en sånn avkopling, tror jeg er skikkelig bra for psyken.

Hvem kan være med?

Trial er for alle. Nesodden Trialklubb ønsker barn helt nede i femårsalderen velkommen. Noen øvre aldersgrense eksisterer ikke. Den vide aldersgrensa er med på å forme et unikt, inkluderende og trivelig fellesskap på tvers av generasjoner. Det må nevnes at du bør være engasjert for å være med. Engasjerte foreldre er også en fordel for barn under 18 år, ettersom at de må ha en støtteperson med seg på trening. Og etter hvert vil barna kanskje trenge støtte til å kjøpe egen sykkel.

– Det forekommer ikke rent sjeldent at støttende foreldre selv blir bitt av basillen så snart de får være med ut i skogen, forteller Hunskår. – Så vipps blir trial en familiehobby!

Er du interessert i trialklubben er det bare å stikke innom dem i treningstiden eller besøk dem på Facebook og ta kontakt.