Opptur møtte Camilla Schaanning Larsen da hun nylig hadde tatt initiativ til å starte Nesodden ressurskafe. Engasjementet var stort og behovene enda større, særlig knyttet til de mange syriske flyktninger som på den tiden ankom Norge.
24. januar 2025 feirer Ressurskafeen 10-års-jubileum med en stor festival. Mye har skjedd i løpet av disse årene: Nye vennskap har blitt dannet, mange mennesker har fått hjelp og Ressurskafeen har bygget opp et nydelig samlingssted de håper Nesoddens innbyggere vil ha glede av i lang tid.
Yrende liv ved Skoklefall gård
Det er en varm og vakker søndag i november. Jeg har avtalt å møte Camilla på Ressurskafeen. På vei fra parkeringsplassen til den røde låven ved Skoklefall gård møter jeg store og små som kommer bærende på en bok, litt klær eller et par nye skisko. På plassen utenfor låven, blant høstblomster i pallekasser, benker og fargerike vimpler, står folk og prater. Noen sitter og nyter en kaffe, mens glade barn løper rundt. Camilla og hennes medarbeidere har ryddedag. Dette er nemlig siste ordinære åpningsdag før vinteren. Hele våren og sommeren er Ressurskafeen åpen hver onsdag og søndag. I de mørkeste månedene reduseres åpningstidene noe.
«Velkommen-til-Nesodden-fest»
Vi setter oss ned i en utesofa med overbygg og ser utover det yrende livet.
– Det er snart ti år siden du satte i gang med dette, Camilla. Fortell hva som har skjedd.
Jeg er klar over at spørsmålet er stort, men det er jammen også Ressurskafeens arbeid blitt. Camilla forteller om den første samlingen som ble arrangert: En «Velkommen-til-Nesodden-fest» for nyankomne flyktninger fra Syria, med gratis kafé og gratis gjenbruksmarked. Foruten nesten alle nyankomne fra Syria, kom omkring hundre andre besøkende.
– Vi delte ikke så mange ord, men det var tårer, smil, dans, musikk, mat og kaker. Vi så barn smile og leke, og det lyste håp i øynene på store og små. Vi som arrangerte dette skjønte at dette ikke kunne bli siste gang, forteller Camilla.
Gjenbruk og delingsøkonomi
Mens vi sitter og prater kommer stadig noen bortom for å spørre om noe eller gi en beskjed. Både unge og eldre er i sving som medarbeidere, og på de ulike aksentene kan jeg høre at mange har en annen bakgrunn enn norsk. En blid dame vinker og sier: «Vi sees på onsdag!»
– Du er fortsatt hovedleder, skjønner jeg?
Camilla forteller om ti år med mange timer frivillig arbeid. Det krever mye organisering å lede en frivillig organisasjon, men det er heldigvis mange som er med og bidrar. På lista over medarbeidere har de rundt 30 navn. I tillegg er det mange som hjelper til når de kommer innom eller bidrar på spesielle arrangementer. Foruten de faste dagene med kafé og gjenbruksbutikk deler Ressurskafeen ut matkasser hver uke. Et eget henteteam sørger for at maten kommer fra Matsentralen i Oslo til Nesoddens mest trengende familier. Rundt 5200 matkasser leveres ut i løpet av et år.
– Vi ønsker å bidra til å redusere matsvinn, og vi ønsker et samfunn med økt fokus på gjenbruk og delingsøkonomi, forteller Camilla.
Ønsker å motvirke barnefattigdom
I tillegg til å sørge for gratis mat og gjenbruk, har Ressurskafeen de siste årene hatt et større fokus på barn. De ønsker å tilby spennende aktiviteter og legge til rette for gode relasjoner. Både barn og unge fikk denne sommeren tilbud om en ukes sommer-camp, og «Gla’ søndag» er oppe for alle barn slik at de kan oppleve morsomme aktiviteter mens foreldre slapper litt av eller går på skattejakt i bruktbutikken. Disse tilbudene har også gitt jobbtilbud til 65 ungdommer gjennom året!
– Vi har prøvd å skape tilbud etter etterspørsel, og hver uke kommer det opp imot 50 barn innom våre ulike arrangementer.
Camilla fortsetter med å ramse opp noe av det de har satt i gang: Halloween-fest, utekino, påskeverksted, gratis middager, gratis teater, turer, strikkefestival, trylleskole, ansiktsmaling, Eid-fest og sommer-camp. Hvert år har Ressurskafeen en juleinnsamling der pengene går til julekurver med mat og gaver til dem som trenger det aller mest.
– Mye av det som skjer her er åpent for alle, men enkelte tilbud, som matkasser, julekurver og gavekort, er for dem som trenger det aller mest. Det er så hyggelig å se at stadig flere oppdager Ressurskafeen. Den er åpen for absolutt alle og vi inviterer folk til både å bidra og ta imot.
Inkluderende møteplass
– Det beste med våre gratis tilbud er at flere og flere oppdager stedet vårt og at det slik skapes en inkluderende møteplass, sier Camilla.
Det er et uttalt mål for Ressurskafeen å skape et varmere og mer inkluderende samfunn der man tar vare på hverandre totalt uavhengig av materiell status. Å se at stedet tas i bruk av stadig flere er derfor en stor glede for de som har lagt ned utallige timer for å gjøre om låven og området rundt til et hyggelig kaférom, en fin bruktbutikk, et drivhus fylt med bøker og spill og en bugnende hage.
– Hvordan er Ressurskafeen om ti nye år, da?
Camilla smiler litt og innrømmer at hun innen den tid håper de har inngått et samarbeid med Nesodden kommune og forhåpentligvis ansatt noen til å drifte arbeidet.
– Det er ingen tvil om at dette er viktig for mange, men det begynner å bli en stor organisasjon å drive på dugnad.
Men mest av alt drømmer de om at stadig flere oppdager den lille, store perlen på Skoklefall gård, og at stedet blir brukt av stadig flere nesoddinger.
– Og, du! avslutter Camilla. – Husk å skrive at vi er evig takknemlige for all støtte fra Nesodden-folket!