Middag for alle på Nesodden menighetshus

3. det er koselig å spise middag sammen!

En våt og tåkete februar-tirsdag tar jeg med meg yngstemann på «Middag for alle» i Nesodden menighetshus. Vi svinger inn på parkeringen kl 16.30 og ser at det alt er mange biler på plass. Idet vi trår inn i menighetshuset møtes vi av lukten av hjemmelaget mat og lyden av folk som hygger seg.

Det er godt med folk, både kjente og ukjente, rundt bordene og i kø rundt grytene.«Tandoori kyllinggryte med ris, byggryn og Annies salat»står på menyen denne dagen. Vi forsyner oss og finner oss en plass i sidelokalet. Hovedrommet er allerede nesten fullt. Vi har ikke sittet mange minutter før en mannlig gjest kommer og spør om det er ledig plass ved bordet vårt. Det er det jo, og praten er i gang. Det slår meg hvor lett det er å få kontakt her. Hadde vi bestilt mat på en vanlig restaurant eller kafé hadde vi neppe kommet i prat med fremmede i løpet av noen få minutter. Her er det likesom helt naturlig. Og det er nettopp det sosiale som fremheves av alle jeg etterhvert kontakter, da med PC under armen og tilnærmingen: «Jeg skal skrive en reportasje for Opptur, kan jeg stille deg noen spørsmål?»

Årevis med middag

«Middag for alle» har eksistert siden slutten av 90-tallet. Det hele ble initiert av to damer i Nesodden menighetsråd, Iris Rieck Iversen og Elise Klouman. Sammen med mange dyktige medarbeidere (blant andre Annie Wold som var kokka i tolv år, og som har dagens salat oppkalt etter seg) serverte de middag til Nesodden befolkning helt frem til Covid 19 satte en brå stopp for alt som var gøy. Etter noen års påtvunget pause ønsket menighetsrådet å dra det hele i gang igjen, og Klouman tok på seg ansvaret og fikk på plass et team bestående av noen «gamle» og noen «nye». I dag er de et godt fungerende team på syv personer, men ønsker seg flere medhjelpere! Frank Hartvig Hansen, som har vært med i to tiår, gir seg dessverre til sommeren.

– Vi er på jakt etter en sterk arvtager etter Frank som kan løfte stoler og bord og gjøre i stand lokalet, forteller Klouman. Hun legger ikke skjul på at «Middag for alle» krever stor innsats fra mange. Også medhjelpere som kan stå på vikarlisten eller som kan tenke seg å bidra en gang i blant er velkomne.

– Det er veldig dyktige folk som jobber sammen her, og det oppleves både meningsfylt og gledesfylt å bidra. Folk er så takknemlige og skryter av maten! sier Klouman.

Frivillig innsats og mat for alle

– Frivillig innsats står bak middag for alle. Gratis for dem som trenger det. Finansieres anonymt av gaver.

Slik oppsummerer Elise Klouman arbeidet hun er leder for.

– De som har anledning vippser det de synes er rimelig for middagen. De som ikke har råd får maten gratis.

Klouman forteller at de ofte går med et lite overskudd, noe som gjerne går med til innkjøp av kjøkkenutstyr.

– Middagen er ikke et sosialt tiltak for trengende på Nesodden, det er «et befolkningstiltak» som skal komme alle til gode. De som har dårlig råd skal kunne komme og spise, og de som har råd, og det er de aller fleste, betaler for middagen.

Hele Nesodden representert

Menyen varierer og det er mellom seks og syv ulike retter hvert halvår. Alt er hjemmelaget og stamgjestene skryter av den deilige maten! I tillegg til middag serveres nystekte vafler og kaffe til dessert.

Elise Klouman forteller at det er mellom 50 og 70 mennesker innom en vanlig tirsdag. Mange er fra nabolaget, men hele Nesodden er representert. Folk i alle aldre benytter seg av tilbudet. Nesodden kirke, som ligger like ved, holder også åpent i samme tidsrom. Så om man har lyst til å titte innom den flotte kirken, sette seg ned eller tenne et lys, er man varmt velkommen til det.

I bilen på vei hjem gjetter vi oss til at det var rundt 60 mennesker samlet i Nesodden menighetshus denne ettermiddagen. Flere småbarnsfamilier, mange pensjonister og en del av oss midt imellom. Felles for alle var at vi storkoste oss med velsmakende mat og hyggelig fellesskap. Hit kommer vi gjerne tilbake!